<
beta 0.3

З водою, льодом або neat: як правильно пити віскі і які його види варто спробувати

Ніхто не заборонить вам пити віскі так, як вам подобається. Але цьому напою є що запропонувати тим, хто готовий піти шляхом розкриття нюансів, а значить, вникнути в особливості вживання цього алкоголю.

Щоб розібратися, як правильно вживати віскі, згадаємо, що це таке і які існують основні різновиди цього алкоголю. Віскі – міцний ароматний алкогольний напій, що отримується з різних видів зерна з використанням процесів соложення, бродіння, перегонки і тривалого витримування в дубових бочках. При виготовленні віскі можуть використовуватися ячмінь, жито, пшениця або кукурудза.

Інформує НВ.

Залежно від використаної сировини і методу виготовлення, віскі буває односолодовим (продукт однієї віскікурні, приготований виключно з соложеного ячменю), бленд солодів (можуть використовуватися солодові спирти з різних віскікурень), зерновим, купажованим  (купаж солодових і зернових спиртів). Шотландський односолодовий віскі також називають скотчем. Він може бути single cask, тобто розлитим з однієї бочки, і cask strength – бочкової міцності. При цьому для витримки більшості скотчів використовуються бочки з-під хересу або бурбона.

Віскі завжди витримують в бочках повторного наливу

Житній віскі, згідно із законодавством США, містить не менше 51% спиртів, отриманих з жита, а бурбон – не менше 51% спиртів, отриманих з кукурудзи, і витримується в нових бочках. В Ірландії може використовуватися і несолоджений ячмінь (pure pot still whiskey). Просушування солоду із застосуванням торфу надає віскі копчені відтінки авромату. В Японії слідують шотландським традиціям виробництва і типології.

Як правильно пити віскі

Правильне вживання починається з вибору келиха, який підходить для напою. Класичний келих для віскі – шотландський гленкерн або копіта. Для деяких віскі підійде і винний келих: тюльпаноподібний для Спейсайду  (наприклад, Cardhu), балоноподібний – для острівних віскі (Ardbeg). А ось американський віскі частіше п’ють з келиха олд-фешнд. Більш докладно про це можна прочитати в статті про вибір келихів.

Чи варто додавати воду або лід у віскі? Про це розповідає Іван Бачурін, президент Асоціації сомельє України, бренд-амбасадор Moet Hennessy, найкращий сомельє України 2009: «Є такий шотландський прийом, що до віскі треба додати краплю води, щоб він розкрився. Скажімо так: не в будь-який віскі. Це правило відмінно підходить для регулярних розливів. Але якщо мова йде про single cask або скотч бочкової міці – то він не випадково був розлитий за певній міцності. Додати воду тут означає зіпсувати. Лід же для шотландського віскі, на мою думку, є неприпустимим.

Іван Бачурін

А ось американський віскі – це інша історія, він створений, як правило, в спекотному кліматі, і просто просить льоду. Ірландський віскі за стилем і за технологією ближче до блендед віскі і до Шотландії. Узагальнимо так: є європейський стиль, є американський, і ще є азіатський. Японський віскі я ще з поїздки в Японію я завжди п’ю з водою. Напевно, це все якось обумовлено кліматично. Так що можна узагальнити: європейському віскі більше підходить вживання в чистому вигляді, американському – з льодом, а азіатським віскі – з краплею води”.


Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image.

Свіже
08.08.2020
Учаснику АТО з Волині Дмитру Грицюку підкинули до батьківського будинку, де він раніше жив, гранату зі стрічкою «вічна пам’ять». Про це він написав на своїй ...
08.08.2020
Рада ЄС оновила список країн, громадянам яких дозволений вʼїзд до Євросоюзу у звʼязку зі сприятливою епідемічною ситуацією на їхній території. України у списку ...
07.08.2020
До стрімкої передвиборчої кампанії репера Каньє Веста. Вест в останній момент подав заявку на участь у виборах президента США, який в останній момент заявив про ...
У Нововолинську чоловік “мацає”жінок та дівчат. Про схожі випадки почали писати в фейсбук спільноту ще 1-го серпня. Як описують люди в коментарях чоловік ...
07.08.2020
6-го серпня російська співачка «Глюкоза» (справжнє імʼя Наталія Іонова) прибула до України «з приватною метою» рейсом з Мінська. Українські прикордонники ...